Homes del temps

Els “Homes del temps” de la ciutat de Valls

En Miquel Trenchs  ens ha deixat. Sempre es recordarà en la climatología de la nostra comarca per la seva gran tasca de recopilació de dades.
Gràcies al seu treball, la ciutat de Valls pot disposar de les dades meteorològiques  de gairebé  un segle.
Que en pau reposi.

Joan Figuerola i Ballester

Competent i veritable home del temps. Residia a Casafort, una finca seva al municipi de Nulles.

Setmanalment, col·laborà a LA CRÒNICA DE VALLS (1915-1936) amb informació, dia a dia, de la pressió atmosfèrica (matí i tarda); temperatures màxima, mínima i mitjana; tipus de núvols; direcció i força del vent, i una predicció fins 48 hores.

L’any 1941 publicà un resum de dades des de l’any 1939 al 1941 en aquest mateix diari. A partir de 1943 , quan es produïa un esdeveniment meteorològic, publicava notes a JUVENTUD

De 1948 fins l’any 1970 publicava les seves informacions a CULTURA.

Cal dir que gran part d’aquesta informació es referia a Casafort (Nulles) si bé puntualitzaba quan es referia a la nostra ciutat.

Podem dir, sense por d’equivocar-nos que, gran part de la seva vida la dedicà a l’observació i l’estudi del temps i que la seva gran experiència li va permetre recopilar una gran quatitat d’informació meteorològica que, per error, fou destruïda en efectuar el trasllat de les seves pertenences de la casa de Casafort.

Perfecte Esteve i Vilalta

Conegut per “mestre Perfecto”, tingué cura del pluviòmetre vallenc els anys 1942, 1943, i potser, també, alguns anys abans. Desprès el traspassà a Àngel Vidal Llenas.

Àngel Vidal Llenas

Al terrat del nº 36 del carrer de La Cort hi tenia instal·lats un pluviògraf que li envià el Servei Meteorològic Barcelona i el pluviòmetre que li va traspassar Perfecte Esteve i Vilalta. L’any 1970 va anar a viure al carrer Abat llort, no va poder instal·lar els aparells al terrat del nou domicili, per les dificultats que li presentaren els veïns.

Daniel Capdevila i Argilés

A mitjans de l’any 1970, L’Àngel Vidal llenas li va traspassar els instruments i les anotacions, relacionades amb el temps, i les instal·là, de manera oficial,(tenia el nº 034-A) al terrat del edifici de La Caixa de Pensions, al Pati, on viu. Començà a fer públiques les dades a CULTURA el mes de maig de 1976 fins el gener de 1985 (dades del desembre de 1984). Disposava de: pluviògràf, pluviòmetre, anemòmetre, penell, evapòmetre i termòmetre (max. i min.)

Miquel Trencs i Mestre

Comentarista meteorològic, és la persona que ha recopilat més dades de la nostra meteorologia, gairebé de tot el segle. Les termomètriques des de l’any 1915 i pluviomètriques des de l’any 1907 (li lliurà, Daniel Capdevila, les anotacions de 1942 al 1970 que rebé de l’Àngel Vidal, i també les de “Casafort” de 1948 al 1970). Va publicar dos treballs excel·lents: (CULTURA nº 350 al 354 l’any 1976) una estadística meteorològica, dedicada a Joan Figuerola, i un altre treball similar a QUADERNS DE VILANIU, l’any 1984 (nº 6)

Joan M. Boronat i Dalmau

Als 11 anys començà l’observació meteorològica al carrer S.Antoni i comprà un termòmetre (max-min) i un pluviòmetre. Va començar a pasar informació al Servei Meteorològic Nacional . Se li va donar el nº oficial 034-C.

Ha estat impulsor i n’és el responsable del Centre Meteorològic de l’Alt Camp situat en uns terrenys de la seva propietat en la zona del Fornàs, avui equipat amb aparells d’alta tecnologia, fins i tot un radar detector de llamps. Coordina les estacions dels pobles de la Comarca