Notícia

5 gener, 2015

Resum any 2014: Valls Registra la Temperatura Mitjana més alta dels últims 34 anys

L’any 2014 s’ha destacat per un any de temperatures molt càlides; les temperatures mitjanes han estat les més altes des de què es tenen registres oficials, la temperatura mitjana ha estat de 16,5 ºC, en comparació l’any passat 2013, que va ser de 15,7 ºC , la diferencia es força important ha estat de + 0.8 ºC , casi bé un grau, aquesta diferencia és molt destacada, degut aquesta forta pujada de la temperatura mitjana, l’any 2014 ha estat un any històric de record de la temperatura mitjana més alta. Durant aquestos darrers anys s’ha observat una pujada lentament de la temperatura mitjana, però aquest any 2014 ha estat un any puntual d’aquesta pujada de la temperatura mitjana que estat fora del normal.
Fen un resum climatològic dels mesos d’aquest any 2014, podem dir que el gener va ser un mes molt càlid i sec, el febrer va seguir amb temperatures més altes del normal, destacant-se per un més càlid i sec, Març més càlid del normal i sec amb un nivell pluviomètric molt baix, abril molt càlid i amb una pluviometria normal, maig s’ha mantingut amb unes temperatures normals, tot i així ha estat més càlid de l’habitual i amb una pluviometria normal, juny s’ha mantingut un mes més fred del normal i amb una pluviometria més alta del normal, juliol ha estat un més fred si tenim en compta que el juliol és un dels mesos més calorosos, en quant a la precipitació ha estat un mes sec, agost ha estat un mes normal però lleugerament algú més fred del normal i sec, setembre un mes molt càlid i calorós, octubre més calorós i sec del normal, novembre molt càlid i molt plujós sent el mes que s’ha registrat la precipitació més important de l’any , desembre un mes teoremàticament normal i sec.

La pluja total registrada en el 2014 ha estat de 569,5 lm2, en comparació l’any passat el 2013 es va registrar 568.0 lm2, cal destacar que la diferencia pluviomètrica ha estat de + 1.5 lm2, la diferencia en aquest 2 últims anys ha estat casi idèntica, es podria dir que son 2 dades històriques per trobar 2 anys seguits amb la mateixa pluviometria. La pluviometria d’aquest 2014 ha estat normal, si tenim em compta que la mitjana anual d’aquestos últims 100 anys és de 541’0 lm2, poden observar que la precipitació segueix sense canvis importants. Però cal destacar que el consum de l’aigua ha augmenta considerablement en les ultimes dues dècades. En quant a la distribució les pluges més importants se han concentrat a la tardor; l’hivern es va registrar un nivell pluviomètric baix, a la primavera i l’estiu va ser normal.

La intensitat vent segueix la tendència a pujar en els últims anys, la velocitat més alta es va registrar el mes de gener amb un cop de vent de 140 km/h el dia 4, la velocitat mitjana del vent durant l’any 2014 ha estat de 13, 7 km/h. El recorregut del vent ha estat 90685 km, s’ha registrat -12.323 km menys que el 2013, que es van registrar 103008 km, durant aquest 2014 s’han registrat menys hores de vent fluix a moderat, però en canvi ha augmenta la seva intensitat.

Observació:

L’any 2014 ha estat el mes calorós de la historia segons dades obtingudes per l’Administració pels Oceans i l’atmosfera d’Estats Units ( NOAA ) han determinat que la temperatura global del 2014 ha estat 0.68ºC per damunt de la mitjana del segle XX. Per l’Organització Meteorològica Mundial (OMM ) les altes temperatures globals es deu principalment a l’alta temperatura de la superfície dels oceans en tot el món. Les dades aportades per la NOAA, revelen que la temperatura de l’oceà també abatut records amb 0,004 ºC de diferencia sobre l’anterior màxim marcat en l’any 1998. L’anàlisi global realitzat per la NOAA, sobre els últims mesos de l’any destaca les altes temperatures que han dominat el continent europeu que en alguns països freds com Suïssa o Àustria han viscut el mes de novembre més càlid des de què disposen registres. En general els especialistes diuen que la terra se ha calentat en l’últim mig segle, en que cada dècada ha esta més càlida que l’anterior.