ALIÓ

Extensió: 3,37 Km2
Altitud: 263 mts
Longitud: 1.304º
Latitud: 41.295º
Utmx: 358
Utmy: 4573
Temperatura mitjana dels últims 6 anys: 16,6°C
Pluviometria mitjana dels últims 6 anys: 589,4 l/m


Guillem Boronat i Ferré

Estació Meteorològica: ALIÓ

El municipi

Damunt les restes d’una antiga vila romana es va anar bastint el poble medieval.

El poble és envoltat de terres treballades, principalment amb cultius de secà. L’activitat agrícola ha estat sempre la font econòmica del poble; des de fa molts segles es cultiva la vinya, els ametllers, les oliveres i els garrofers.

Actualment el sector industrial també està agafant força a Alió, amb l’establiment de diverses empreses i amb la construcció del polígon industrial Alió-Bràfim, amb 141.000 m2 de sòl industrial.

L’antic nucli d’Alió es troba a la vora de l’església. Els carrers més antics són plans i lluminosos, amb construccions simples seguint l’arquitectura tradicional. Els portals d’accés i els desnivells que voregen aquest nucli ens suggereixen l’antiga estructura del poble medieval.

El segle XVIII va ser, com en molts pobles de la comarca, un període de creixement i expansió, com ho demostra la construcció de cases i l’església.

La gran producció de vi de la zona donà lloc a la creació, al segle XIX, de fàbriques d’aiguardent.

Monuments i llocs d’interès

Cooperativa agrícola

Aquest edifici es troba a l’entrada del poble. Construït pels anys 20, segueix les formes i l’estructura de l’estil modernista que dominava a l’època. La façana combina la pedra, l’estuc, l’obra vista i la ceràmica.

Església Parroquial de Sant Bartomeu

Edifici d’altes proporcions que destaca des de totes les perspectives i presideix la plaça Major. Segueix l’estil neoclàssic, però amb moltes referències barroques. A la part dreta de la façana hi ha el campanar, de planta quadrada i encapçalat per una torre vuitavada que culmina amb una torreta a mig construir.

La gran nau és suportada per capelles laterals i contraforts exteriors. La portada conté un conjunt d’elements decoratius de pedra.