EL ROURELL

Extensió: 2,21 Km2
Altitud: 114 mts
Longitud: 1.222º
Latitud: 41.222º
Utmx: 351
Utmy: 4565
Temperatura mitjana dels últims 6 anys: 15,9°C
Pluviometria mitjana dels últims 6 anys: 572,6 l/m2


Carme Besora
Estació Meteorològica:
EL ROURELL

El municipi

El poble es troba situat en una plana a la dreta del riu Francolí, poc abans de la confluència amb el riu Glorieta.

Al terme s’hi cultiven moltes varietats: a les terres de secà, garrofers, vinya i oliveres; a les terres de regadiu, horts i fruiters. Les zones sense cultivar són bosquets de pins, turons i arbredes.

Tot plegat fa que el paisatge ofereixi una harmoniosa varietat de tons i textures que destaquen sobre les blavoses serres llunyanes.

El poble és pla i ordenat; les cases segueixen la formació quadriculada dels carrers i mantenen les mateixes alçàries, tot combinant les més antigues façanes amb les noves construccions. El nucli antic és a redós de l’església i del castell. Els patis amb jardins i palmeres ens suggereixen la bellesa interior de les construccions.

Monuments i llocs d’interès

Església Parroquial de Sant Pere

L’església és un destacat edifici format per una nau amb capelles laterals. A la façana destaca la portada de pedra que segueix les línies d’un estil classicista amb reminiscències barroques. El fons de la façana està fet amb estucats, molt estesos a la comarca. El campanar té una base quadrada, que es converteix en una torre vuitavada. La construcció correspon al segle XVII; es van aprofitar alguns murs de l’antic temple per fonamentar i alçar l’actual.

Casal dels Marquesos de Vallgornera

És l’edifici més destacat del poble. Aquesta gran edificació de planta quadrada és construïda amb grans murs. La portalada adovellada coronada amb tres escuts i els finestrals gòtics són els elements arquitectònics més singulars.

L’edificació es troba en bon estat, però amb interferències i afegits d’èpoques posteriors. Aquest edifici, per les grans dimensions i la construcció aïllada dins el nucli del poble, és anomenat popularment el Castell.