ELS GARIDELLS

Extensió: 3,02 Km2
Altitud: 132 mts
Longitud: 1.235º
Latitud: 41.213º
Utmx: 352
Utmy: 4564
Temperatura mitjana dels últims 6 anys: 16,4°C
Pluviometria mitjana dels últims 6 anys: 505,7 l/m2


REPSOL Y.P.F.

Estació Meteorològica:
ELS GARIDELLS

El municipi

El terme està format per un conjunt de turons vora el riu Francolí i la riera dels Garidells. En un dels turons més elevats se situa el poble; l’indret ofereix una extensa vista.

És el paisatge clàssic i mediterrani, amb suaus ondulacions, marcat per camins, masos i els poblets de la rodalia i el fons blau de les serralades i muntanyes.

Les terres regades vora el riu Francolí permeten el cultiu d’avellaners, cereals i fruiters. Les de secà mostren molta varietat: oliveres, garrofers, cereals, ametllers, avellaners i vinyes.

Aquests cultius contrasten amb les taques de verd intens dels boscos i garrigues estesos pel terme.

Monuments i llocs d’interès

Església de Sant Jaume

Edifici del segle XIX amb un estil simple i auster. Té un petit campanar adossat a la façana de planta quadrada. Les parts exteriors de l’edifici estan estucades.

Al seu voltant una gran plaça enjardinada i l’Ajuntament formen l’actual centre del poble, ampli i lluminós.

El Castell

El poble s’ha format en un vessant del turó i està encapçalat per les restes del Castell.

La part més antiga es troba als peus del Castell i està formada per carrers i carrerons costeruts que superen els desnivells i condueixen a la part més moderna i oberta al paisatge.

Les restes del Castell destaquen en la part alta del turó i ofereixen una imatge singular al poble. L’edifici conserva bona part dels seus murs, l’estructura interna i una torre adossada construïda amb grans carreus de pedra.