FIGUEROLA

Extensió: 22,78 Km2
Altitud: 474 mts
Longitud: 1.266º
Latitud: 41.376º
Utmx: 355
Utmy: 4582
Temperatura mitjana dels últims 6 anys: 15,2°C
Pluviometria mitjana dels últims 6 anys: 590,9 l/m2


Joan Rafael i Ferré

Estació Meteorològica:
FIGUEROLA DEL CAMP

El municipi

Figuerola del Camp compta, segons el padró d’habitants de 1999, amb 273 habitants. Té com a agregat el nucli de Miramar.

En el vessant de migdia de la serra de Miramar, al peu del Tossal Gros, se situa el poble de Figuerola. El seu terme comprèn també el nucli de Miramar.

El terme és ple de desnivells, aprofitats pels agricultors a partir de terrasses que davallen fins a la plana de l’Alt Camp.

Els avellaners, juntament amb els cereals i la vinya, són els cultius més importants. Les terres sense cultivar són plenes de boscos i garrigues.

El poble de Figuerola es troba a 480 metres d’altitud i des de la seva situació privilegiada es domina tota la plana de l’Alt Camp.

El poble s’ha anat formant al peu de l’església de Sant Jaume. Els carrers estrets van salvant els desnivells i ofereixen de tant en tant el paisatge obert a la comarca.

Es poden trobar diverses fonts en els seus carrers: la Font del Portal, la Font del Viudet…

Les cases són d’arquitectura senzilla i conserven les formes de l’arquitectura popular de la zona; dominen els edificis del segle XVIII, època de fort impuls del poble.

Monuments i llocs d’interès

Església de Sant Jaume

És l’edifici que presideix el poble i li imprimeix tot el seu caràcter, marcat per les altes proporcions i l’austeritat de l’estil neoclàssic.

L’església té planta de creu llatina i el creuament és cobert amb un cimbori. La façana conté elements neoclàssics, especialment en la decoració de la portalada.

Al cantó esquerre de la façana s’eleva el campanar de planta quadrada que es desenvolupa en dues torres octogonals sobreposades. En la part posterior de l’església es conserven alguns elements de l’antic edifici romànic, la primera notícia escrita del qual data del 29 de novembre del 1194.

Excursió a Miramar

El poble es troba a redós de la serra de Miramar, amb la mirada posada al mar. Per darrere del poble ens podem dirigir cap a l’agregat de Miramar. Una excursió pel bosc ens portarà a aquest poblat, alt i encarat al mar, on podem gaudir d’una vista excepcional, envoltats de boscos i natura.

Seguint pel carrer principal, el carrer del Solar, arribarem a una font, la Font del Viudet, de la qual surt un camí asfaltat per darrere. Agafarem aquell camí i iniciarem així la nostra excursió a Miramar.

A la primera cruïlla que trobarem, seguirem el camí de esquerra, que està uns metres pavimentat. Donarem a la pista principal que mena a Miramar. Després d’un fort revolt amb pujada a la dreta, deixarem el camí de l’esquerra que sembla anar recte a Miramar i seguirem per l’altre. A la següent cruïlla prendrem el camí de l’esquerra que baixa una mica i s’endinsa al bosc i que ens menarà ja a Miramar. El camí de la dreta segueix el coll que porta a Prenafeta.

Després de l’última pujada passarem pel costat del cementiri de Miramar i després, pel poble. Quan siguem allà dalt, veurem que ha valgut la pena fer aquest camí. L’església d’origen romànic està dedicada a sant Mateu.

Podem aprofitar per arribar-nos a la font que hi ha sota el camí que porta a l’antena.

Cal admirar el paisatge sobre el Camp de Tarragona i el mar; en dies clars, fins i tot es poden veure els vaixells que s’esperen per entrar al port de Tarragona.

Acabada la nostra visita, podem seguir el camí principal que surt de Miramar i que porta al coll de Lilla.