MONTFERRI

Extensió: 19,21 Km2
Altitud: 229 mts
Longitud: 1.365º
Latitud: 41.260º
Utmx: 363
Utmy: 4570
Temperatura mitjana dels últims 6 anys: 15,3°C
Pluviometria mitjana dels últims 6 anys: 536,0 l/m2


Jacint Canals i Sendra

Estació Meteorològica:
MONTFERRI

El municipi

Aquest municipi comprèn l’antic poble de Montferri i el poblet de Vilardida. El seu terme segueix el curs del riu Gaià i la serra de Montferri.

El poble està envoltat per serres i boscos; conserva l’estructura del carrer principal amb cases d’arcs medievals i els portals de l’antic clos. Als peus del poble hi passa el riu Gaià.

Montferri era anomenat fins al 1917 Puigtinyós, però el nom es va canviar per iniciativa dels veïns, que el consideraven pejoratiu.

El municipi estava regit fins a l’any 1845 per l’abat del monestir de Santes Creus.

Monuments i llocs d’interès

Vilardida

Antic poblet que pertany al municipi de Montferri i Vila-rodona. Les primeres notícies són de l’any 1009, en què era feu dels bisbes de Barcelona. La capella de santa Maria va ser edificada al segle XVIII.

Cal Tudó, conegut també com a Castell o Torre de Vilardida, va ser casa dels senyors del poble al segle XVIII.

El Castell de Puigtinyós

Situat sobre el barranc de Còdol, va formar part de la baronia de Castellvell; el 1233 va passar a dependre de Santes Creus i, al segle XIV, va ser comprat per Arnau, senyor de Figuerola.

Al segle XV va ser venut a Guillermina de Bembell fins que, per herència, passà a la família Rocamora i, posteriorment, a la família Pagès. És l’edifici on és ubicat el restaurant del poble.

El Santuari de Montserrat

És obra del conegut arquitecte modernista J.M. Jujol. Es va començar a construir l’any 1926, però el seu autor la va deixar inacabada.

Les obres al Santuari les va reprendre l’Ajuntament el 16 de juliol de 1990.

El Santuari va ser consagrat el maig de 1999.

L’edifici està situat dalt d’un turó, a la vora del poble, i es pot veure des de diferents llocs de la comarca.

Aquesta obra va ser pensada a partir de formes naturals tot cercant referències en la terra i el paisatge. Les formes arrodonides reprodueixen les muntanyes de Montserrat.