PICAMOIXONS

Extensió: – Km2
Altitud: 250 mts
Longitud: 1.196º
Latitud: 41.303º
Utmx: 349
Utmy: 4574


Deagracias Suárez

Estació Meteorològica:
PICAMOIXONS

El municipi

Els orígens es perden en la prehistòria. La vila està documentada al segle XII, cap al 1173. Al nucli antic es conserven restes d’edificacions del segle XV.

La situació geogràfica de Picamoixons ha marcat bona part de la seva evolució històrica i el riu n’ha estat el protagonista ja que ha facilitat assentaments durant la prehistòria, el conreu de les terres i el funcionament dels molins i les papereres industrials. El poble es troba a l’esquerra del riu Francolí, aigua avall de la Riba. És conegut com a punt d’enllaç ferroviari de les línies cap a Lleida i Aragó, Barcelona-França i Llevant.

Aquest poble té una llarga història que s’inicia amb l’encàrrec que va rebre Pere de Vilagrassa de repoblar i fortificar el lloc per ordre de l’arquebisbe Guillem de Torroja i del rei Alfons I, l’any 1171.

El principal conreu és l’oli, però també s’hi conreen avellaners i ametllers.

Picamoixons es coneix arreu per l’organització del Pessebre Vivent, de llarga tradició, i per l’alta qualitat de l’oli; això ha fet néixer la frase “Picamoixons: pessebre, oli i tradicions”.

Des de 1997 és una entitat municipal descentralitzada de l’Ajuntament de Valls.

Monuments i llocs d’interès

Font Vella
És la principal font del poble. Data del 1828, és la més antiga que es conserva i ha estat restaurada recentment. Es troba situada al carrer de la Font.

Puigcabré i la Torre d’en Cabré
Puigcabré està situat a 493 metres d’altitud i separa l’Alt Camp de la Conca de Barberà. En aquest lloc conflueixen els termes de Montblanc, la Riba i Picamoixons. El puig acull una torre de planta rodona de vigilància que pren el nom del puig on es troba, encara que és coneguda popularment com la Torre del Petrol.

Pont de Goi
Situat damunt del riu Francolí, aquest pont està documentat el 1171. És conegut per la famosa batalla del Pont de Goi, durant la Guerra del Francès. El nom prové de llatí gaudium.

Monument a l’oli
Està situat a l’entrada del poble. Es va fer amb l’aportació popular dels diversos materials utilitzats. Aquest monument recorda la tradició en la producció d’oli del poble, d’una qualitat excepcional.