QUEROL

Extensió: 71,88 Km2
Altitud: 565 mts
Longitud: 1.358º
Latitud: 41.423º
Utmx: 365
Utmy: 4587
Temperatura mitjana dels últims 6 anys: 14,2°C
Pluviometria mitjana dels últims 6 anys: 569,6 l/m2


Josep Pérez i Palau

Estació Meteorològica:
QUEROL

El municipi

Municipi situat al nord-est de l’Alt Camp, és format per petits nuclis: Querol, que és cap de terme, Esblada, Bonany i Valldossera, a banda de diverses masies i les urbanitzacions de Mas Vermell, Mas Gassons, Ranxos de Bonany, Can Llenas i l’Arbossar.

El terme és molt muntanyós i accidentat. Destaca el Puig de Formigosa, que és el punt més elevat, amb 995 metres; un altre cim important és Montagut (964 m)

El curs d’aigua més important és el Gaià, ens arriba de la Conca de Barberà i s’allunya del municipi en direcció al Pont d’Armentera, després de passar per Querol; també neixen a la zona alguns afluents del Foix, entre els quals destaca la Riera de Marmellar.

Querol

El nucli de Querol ocupa la part més occidental del terme; s’hi troba el castell, encara que molt malmès pel temps i els esdeveniments històrics. El 1835, durant la primera guerra carlina, fou destruït per una partida de liberals. També destaca l’església de Santa Maria, originària del segle XII, tot i que es va ampliar en èpoques posteriors. El campanar és de planta quadrada, amb finestrals de mig punt i teulada piramidal.

Valldossera

El santuari apareix documentat des del 1162. El 1869 es traslladà la seu parroquial de Montagut a Valldossera. Durant la guerra civil l’església va patir destrosses considerables. És de planta rectangular amb absis pla i coberta de teula. La façana presenta una composició simètrica, amb porta central d’arc de mig punt i campanar de paret. Aquest santuari dóna nom a la zona est del municipi.

Monuments i llocs d’interès

L‘Església de Santa Maria
L’edifici originari del segle XII va ser engrandit en èpoques posteriors fins a formar l’actual conjunt monumental. El campanar és de planta quadrada amb finestrals de mig punt i teulada piramidal.

El Castell
Encara que molt malmès pel temps i els esdeveniments històrics, conserva bona part dels seus murs i voltes interiors. El Castell evidencia la importància estratègica del lloc des de l’època de la reconquesta fins a les guerres carlines, ja que va ser destruït pels liberals de Santa Coloma, que el van assetjar el 1835.

Esblada
Seguint la carretera en direcció a Igualada trobem el poblat d’Esblada, prop del torrent que aboca les aigües al Gaià i que rep també el nom d’Esblada.

Les diverses cases s’han anat formant al voltant de l’església de Sant Jaume. Aquest petit edifici romànic té una sola nau amb volta de canó i absis. El campanar adossat correspon a una època posterior.

Cal Valldecerves
Compta amb una església romànica (s.XI) dedicada a Sant Jaume. El seu absis té una decoració d’arcuacions llombardes.

Montagut
Podem destacar el castell situat al Puig de Montagut, al peu del qual hi ha l’església de Sant Jaume.
Aquesta església sorprèn per les dimensions i per la posició aïllada al camp. Té absis poligonal, portada lateral amb tres arcs i voltes de creueria.

Valldossera
L’església de la Mare de Déu de Valldossera (s. XVIII) serveix d’aglutinador del conjunt de masies de la zona.

Bonany
Conjunt de cases situades a la carretera en direcció al Vendrell.

Pinyana
La torre circular i la capella romànica de Santa Maria formen el conjunt de restes històriques conegut popularment com «el Castellot».

Saborella
Conjunt de ruïnes de torres rodones i planta circular del castell. Es troba entre el torrent de Vallespinosa i el Puig de les Agulles.