VALLMOLL

Extensió: 16,72 Km2
Altitud: 161 mts
Longitud: 1.246º
Latitud: 41.259º
Utmx: 353
Utmy: 4568
Temperatura mitjana dels últims 6 anys: 16,9°C
Pluviometria mitjana dels últims 6 anys: 614,8 l/m2


Alejandro Expósito Inglés

Estació Meteorològica:
VALLMOLL

El municipi

El poble és a 177 m d’altitud i està situat a la vora del torrent, en un vessant del turó encarat al migdia. El castell, situat en la part més alta de la vila, i l’església, en la part baixa, són els edificis que defineixen la bonica vista del poble.

El nucli antic conserva la tipologia de les cases tradicionals, estucades o pintades, que deixen veure elements arquitectònics, portalades, finestrals, reixes, balconades i restes de pintures decoratives de diverses èpoques. Els portals són un testimoni que encara resta de la vila antiga.

A Vallmoll, hi podem veure també l’ermita del Roser. Situada en uns terrenys vora el torrent, fou bastida per Guillem Godó, mestre de cases. L’ermita es va construir amb aportacions del consell, del rector i de diversos particulars, essent beneïda el 1566. El pintor francès Jean Bas va interpretar els misteris del rosari en un magnífic retaule, datat el 1580, que presideix l’altar major. L’estructura està formada per una sola nau amb arcs apuntats. El 1925 l’arquitecte modernista Jujol va dur a terme una significativa restauració i decoració de l’ermita.

Monuments i llocs d’interès

Església Parroquial de Santa Maria

Fou construïda entre els anys 1772-1776 pel mestre de cases Salvador Guinovart, seguint un projecte de l’arquitecte Joan Antoni Rovira. L’edifici segueix les línies neoclàssiques, però manté fortes influències de l’estil barroc. Les tres naus tenen capçalera poligonal.

El campanar culmina amb dues torres vuitavades i coberta piramidal de ceràmica. La façana està decorada amb esgrafiats. Els retaules de Jaume Huguet (realitzats entre 1447 i 1450) procedeixen de la primitiva església de Vallmoll. Actualment es troben fragmentats i repartits entre els museus Diocesà de Tarragona, el d’Art de Catalunya, el Louvre i la Hispanic Society de Nova York.

Ermita del Roser

Fou construïda per Guillem Godó, mestre de cases, en uns terrenys vora el torrent cedits per la baronessa Catalina Burgués i de Pacs. Les despeses es van sufragar amb aportacions del consell, del rector i de diversos particulars. Va ser beneïda el 1566.

El pintor francès Jean Bas va interpretar els misteris del rosari en un magnífic retaule datat de 1580, que presideix l’altar major. La seva pintura es basa en les influències de la pintura del renaixament. L’estructura original està formada per una sola nau amb arcs apuntats. En 1925 l’arquitecte Jujol va dur a terme una significativa restauració i decoració de l’ermita.

El Castell de Vallmoll

La gran construcció del castell culmina el turó on s’assenta el poble. Des del castell es domina un ampli territori que demostra la importància estratègica del lloc.

El castell és una estructura fortificada de grans dimensions amb vestigis de diverses èpoques, testimonis de la seva llarga història.

Encara que no estigui plenament conservat podem apreciar bé com era tot el conjunt, de planta quadrada i dues torres.