VILA-RODONA

Extensió: 32,91 Km2
Altitud: 259 mts
Longitud: 1.363º
Latitud: 41.314º
Utmx: 363
Utmy: 4575
Temperatura mitjana dels últims 6 anys: 15,8°C
Pluviometria mitjana dels últims 6 anys: 574,1 l/m2


Joan Rubió i Guilleumas

Estació Meteorològica:
VILA-RODONA

El municipi

El terme de Vila-rodona està situat a l’Alt Camp. El riu Gaià travessa el territori de nord a sud i permet l’existència de 100 ha de regadiu que formen la important horta de Vila-rodona. La zona est del terme limita amb la comarca del Baix Penedès. La separació entre comarques la marca la serralada del Montmell. La part oest del terme s’obre, a través de les Planes, cap a la geologia pròpia de l’Alt Camp. Al nord limita amb el terme d’Aiguamúrcia i Santes Creus, i al sud amb les municipis de Montferri, Rodonyà i Bràfim.

La població actual està per sota de la que havia tingut en un passat no gaire llunyà, fan que Vila-rodona sigui un dels cinc principals pobles de l’Alt Camp.

L’activitat econòmica es fonamenta en l’agricultura de secà i, principalment, en la vinya. També hi ha diverses indústries, entre les quals cal destacar la recentment inaugurada Pirotècnia i l’ampliació de les Gràfiques del Gaià. En làmbit econòmic, no es pot oblidar el desenvolupament tecnològic de la Cooperativa Agrícola, que juga un paper important en l’economia local.

El desenvolupament industrial futur està assegurat amb la zona industrial de 60.000 m2 de sòl útil de què disposa el municipi.

Monuments i llocs d’interès

El Columbari demostra la vitalitat del món rural, en l’època romana, de les terres properes a la ciutat de Tàrraco. El Columbari és l’expressió més clara de la romanització del terme de Vila-rodona i s’hi poden trobar les restes de més de vint viles. El portal d’en Perera i el Castell formen part de les muralles medievals que encerclaven una població que havia convertit l’indret en un punt de referència econòmic i comercial de les comarques veïnes. Del Castell, la part que millor s’ha conservat, malgrat les obres de consolidació a l’època de les guerres carlines, és la Torre de l’Homenatge.

L’església parroquial de Santa Maria, bastida a l’última dècada del segle XVIII amb una arquitectura de tendència neoclàssica, és de grans dimensions i està edificada sobre un antic temple romànic que s’havia quedat petit davant del creixement demogràfic del segle XVIII. La planta és de creu llatina i l’encreuament de les naus és coronat per un ampli cimbori. El campanar, de prop de 60 metres, és un dels més alts de la província. La seva base quadrada es va alleugerint en convertir-se en octogonal en els dos cossos superiors.

La Cooperativa Agrícola és producte de l’esforç i de les transformacions socials i agràries de principis del segle XX. L’edifici fou construït l’any 1919 i és obra de l’arquitecte Cèsar Martinell. És un bon exemple de l’arquitectura funcional del modernisme, que es va estendre en nombrosos cellers i cooperatives de les comarques de la Catalunya meridional.

El Casal és una obra col.lectiva dels veïns de Vila-rodona que, gràcies a un moviment associatiu fort, van ser capaços de construir, a mitjans dels anys seixanta, un local lúdic i cultural que ha esdevingut un motor en el desenvolupament de la cultura local.