BRÀFIM

Extensió: 6,29 Km2
Altitud: 236 mts
Longitud: 1.341º
Latitud: 41.269º
Utmx: 361
Utmy: 4570
Temperatura mitjana dels últims 6 anys: 15,2°C
Pluviometria mitjana dels últims 6 anys: 567,8l/m2


Carles Puig Sanhuja

Estació Meteorològica: BRÀFIM

El municipi

El poble es troba en l’extensa vall ondulada del Gaià.

La vinya i les plantacions de cirerers omplen les seves terres i donen forma i color al paisatge. Des de 1930 el Sindicat Agrícola de Bràfim recull la producció de les vinyes per a l’elaboració del vi.

Les terres de secà són explotades també amb oliveres i ametllers; les de regadiu, amb horts, avellaners i arbres fruiters. El terme de Bràfim disposa d’aigua abundant.

El poble forma una agrupació de cases, amb carrers irregulars i estrets, al voltant de l’església de Sant Jaume. Aquest nucli històric ha anat creixent i configurant diverses avingudes que es projecten obertament al camp.

Actualment el sector industrial també té futur a Bràfim, amb l’establiment de diverses empreses i amb la construcció del polígon industrial Bràfim-Alió, amb 141.000 m2 de sòl industrial.

Vora el poble, el Santuari de la Mare de Déu de Loreto destaca sobre el turó anomenat Puig-rodó i contribueix a formar l’atractiva silueta de Bràfim.

Les diverses entitats culturals i esportives i els equipaments i serveis amb què compta el poble ens demosten el seu impuls i la qualitat de vida.

Monuments i llocs d’interès

Església Parroquial de Sant Jaume

L’església va ser construïda a les darreries del s.XVII seguint una varació de l’estil gòtic tardà cap al barroc, sobre la planta d’un temple anterior alguns murs del qual van ser aprofitats.L’obra va ser dirigida pel mestre d’obres Ramon Sanabra.Si bé, la seva forma exterior és austera, l’interior sorprèn per la lluminositat i de les delicades proporcions retaule barroc daurat i un magnífic orgue, ambosdós dignes de ser visitats.

El llit de la Mare de Deu data de 1715 i l’orgue de 1730.

Apareix documentada la data 1794-97 com la del daurat del retaule barroc, obra realitzada per Joan Guasch de Valls.

Al 1881 s’hi van realitzar obres d’ampliació en construir-se la capella del Santíssim.

Santuari de la Mare de Déu del Loreto

Situat al turó del Puigrodó, el templé és d’estil neoromànic, l’edifici va construir-se entre els anys 1889 i 1892, després d’haver estat enderrocada la primitiva ermita del segle XVII, que va ser utilizada al llarg de 225 anys (1664-1889) i que havia estat edificada per albergar la imatge de la Mare de Déu que el sacerdot Pere Codol havia portat d’una peregrinació de Roma.

La imatge de la Mare de Déu, de fusta, es troba al cambril, darrera del qual hi trobem uns magnífics frescos i unes vidrieres importants.

Als anys seixanta s’hi van fer obres de restauració i condicionament de l’entorn, ara hi trobem una zona obaga plena de pins i oliveres amb taules, fonts foc i servei de bar.

La Casa de la Vila

Situada davant l’església, construït l’any 1929 per Cèsar Martinell, pare de la majoria de cellers modernistes de la zona.

A una de les portes hi figura la data de 1928.Edifici de planta trapezoidal de planta baixa més dos pisos.A la façana dos balcons per cada pis amb dues obertures rectangulars.

Una cornisa separa el cos de l’edifici amb el terrat.La barana té un plafó central sinuós, i al costat un tram calat.Els materials emprats son bàsicament el maó i la pedra..