NULLES

Extensió: 10,70 Km2
Altitud: 231 mts
Longitud: 1.293º
Latitud: 41.250º
Utmx: 357
Utmy: 4568
Temperatura mitjana dels últims 6 anys: 16,9°C
Pluviometria mitjana dels últims 6 anys: 591,3 l/m2


Josep M. Duch i Pallarés

Estació Meteorològica:
NULLES

El municipi

Aquest municipi comprèn també els nuclis agregats de Bellavista i Casafort.

El seu terme és ple de vinyes que abasteixen la Cooperativa en la seva producció de vi i cava. Els ametllers, els avellaners, les oliveres i els garrofers complementen els cultius i defineixen les diverses taques de color del seu paisatge.

El poble està format al voltant de l’església i dels murs de l’antic castell, en un turonet a la vora del torrent dels Garidells.

Els carrers del nucli antic conserven la tipologia de les cases rurals de la comarca i els ravals obren el poble cap al camp.

Bellavista i Casafort

Bellavista es troba a la carretera de Valls. Destaquen una casa fortificada i la Capella de la Santa Creu, petit edifici amb campanar d’espadanya i porta adovellada.

Casafort és un despoblat situat al nord-est de Nulles. L’edifici més destacat del poble té un escut del segle XVIII corresponent als comtes de Peralada, barons de Vallmoll i senyors del lloc, on està escrita la llegenda El senyor mou causa i la jutja, atribuïda al Sant Ofici o Inquisició.

Monuments i llocs d’interès

Església Parroquial de Sant Joan Baptista

Es va començar a construir el 1510 i al segle XVIII l’edifici va ser refet seguint les línies de l’estil neoclàssic, amb forta influència del barroc. La torre octogonal del campanar neix d’una base quadrada, d’on sobresurt la torrassa, que culmina amb una cúpula.

Al mur dret de l’exterior de l’església es poden apreciar restes del castell.

Cooperativa Agrícola de Sant Isidre

El sindicat agrícola es va fundar el 1915 i actualment continua l’activitat elaborant i comercialitzant vins i caves de gran qualitat.

L’edifici modernista que acull la Cooperativa és una de les principals obres de Cèsar Martinell, arquitecte que va marcar un estil singular basat en la influència del modernisme i l’austeritat del noucentisme i que es va materialitzar en diversos cellers i cooperatives de la comarca.

La façana exterior combina l’obra vista amb murs de pedra seca i de pedra treballada, tot integrant l’edifici en la tradició constructiva del poble.

Les naus interiors estan configurades per uns arcs que sostenen amb molta força i originalitat l’estructura de l’edifici.