PUIGPELAT

Extensió: 9,63 Km2
Altitud: 252 mts
Longitud: 1.042º
Latitud: 41.264º
Utmx: 336
Utmy: 4570
Temperatura mitjana dels últims 6 anys: 16,2°C
Pluviometria mitjana dels últims 6 anys: 632,8 l/m2


Josep Fàbregas i Gallart

Estació Meteorològica:
PUIGPELAT

El municipi

Les restes de viles i sepulcres romans trobats al terme ens donen les primeres referències sobre els orígens d’aquesta població.

El segle XVIII va ser, com en molts pobles de la comarca, un període de creixement i expansió.

L’activitat fonamental d’aquesta població és la producció de vins, i també l’agricultura de secà pròpia de la zona: garrofers, ametllers, oliveres, avellaners i cereals. Les terres planes permeten una bona utilització per a l’agricultura.

La gran producció de vi de la zona donà lloc a la creació, al segle XIX, de fàbriques d’aiguardent, que completaven l’activitat vitícola del poble.

Els carrers són plans i les cases baixes estan situades damunt un turó que domina un ampli paisatge. Molts dels carrers estan traçats en direcció al camp, des d’on es poden apreciar unes boniques perspectives. En el desnivell del turó es conserven antics portals i restes de les muralles.

Monuments i llocs d’interès

Església Parroquial de Santa Maria

El poble s’ha anat configurant al voltant del turó, on destaca l’església de Santa Maria.

És un edifici barroc amb elements que suggereixen les novetats del neoclassicisme. La gran nau reposa en les fileres de capelles laterals. El campanar és de planta quadrada amb estucats i la construcció data de 1786.

La porta principal de l’església té una senzilla decoració seguint les línies neoclàssiques i està encapçalada per una imatge de la Mare de Déu.